Zihin Haritası Nedir?

Zihin Haritası dünyanın en etkin öğrenme ve düşünme tekniği olan Zihin Haritalama Tekniği sonucunda oluşturduğumuz, fikirlerin ve kavramların görselleştirilmesidir.

Zihin Haritası yaparken temel olan 2 sistemden faydalanırız. Zihnimizdeki düşünceleri ve bilgileri kullanarak yaptığımız zihin haritalarına; Not Yapma, dışarıdan aldığımız bilgileri zihnimize yerleştirmek için yaptığımız zihin haritalarına; Not Alma diyoruz.

Zihin haritaları, bilgilerin kısa sürede, etkili bir biçimde öğrenilmesine yardımcı olan, kolaydan zora, basitten karmaşığa doğru bir yol izlenmesi ile oluşturulan yapılardır.

Eğitimde Zihin Haritalama

Özellikle eğitimde, “yapılandırmacılık” olarak bilinen eğitim kuramını destekleyen bir öğrenme aracıdır. Bu kuramda bilginin nesnel halden öznel hale dönüştürülmesi, öğrencinin pasif öğrenen ve dinleyici olarak aktif öğrenen olması, bilgi ile çalışırken hayal gücünün işin içine katılarak, o bilginin uzun süre hatırlanabilir hale getirilmesi ve bilginin yapılandırılması çok önemlidir.

Zihin Haritası tekniği, yeni fikir bulma aşamasında çok etkin kullanılır. Görsel beyin fırtınası aracıdır. İsviçre çakısı gibi öğrenmenin ve düşünmenin bir çok sürecinde fayda sağlayan ve beynin gerçek potansiyelini ortaya çıkartan marifetli bir öğrenme aracıdır.

Basit, anlaşılır ve bir o kadar güçlü bir tekniktir.

Günlük Hayatta Zihin Haritalama

Beyin dostu bir teknik olması, yani aynı doğadaki bir çok canlı organizmadaki yapı gibi, merkezden yayılan yapısı Zihin Haritalama’nın en önemli özelliğidir. Beynimizin çalışma prensiplerine uygun bir teknik olması gerçek potansiyelimizin ortaya çıkmasını sağlamaktadır.

Bir zihin haritasında, geleneksel not almanın veya doğrusal metinlerin aksine, bilgiler beyninizin gerçek çalışma biçimine çok daha fazla benzeyen bir şekilde yapılandırılır.

Hem analitik hem de sanatsal bir aktivite olduğundan, beyninizin tüm bilişsel işlevlerine yardımcı olacak şekilde beyninizi bütünsel bir biçimde kullanır.

Beynin sol tarafı mantık, sayılar, doğrusal düşünce, analiz ve dili kontrol ederken, zihin haritaları yaratıcı ve görsel işlevleri de kullanarak sağ yarım küreyi de aktif hale getirir. Bu, bilgiyi yakalamak için gereken süreyi önemli ölçüde azaltır ve bu nedenle, beynin her iki tarafından da faydalanan evrensel bir hafıza tekniği olarak kullanılır. Üstelik hepsinden önemlisi, eğlencelidir!

Bilgi Alın

Hizmetlerimiz hakkında bilig almak için aşağıdaki formu doldurun, en kısa sürede size ulaşalım.